Lídri stredopravých strán podpísali deklaráciu o vytvorení vlády

15.06.2010 Celý región

Bratislava 15. júna (TASR) - Volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová, predseda SaS Richard Sulík, šéf KDH Ján Figeľ a líder Mosta-Híd Béla Bugár v utorok podpísali deklaráciu o politickej spolupráci v zmysle zostavenia ...
Udialo sa tak po ich dnešnom prvom oficiálnom stretnutí na pôde SDKÚ-DS.
Podľa Radičovej tieto subjekty v stredu (16.6. ) požiadajú prezidenta SR Ivana Gašparoviča o prijatie, na ktorom ho chcú o podpísanej dohode informovať. \"Dohodli sme sa aj na prioritách, na čo zameriame pozornosť a s čím predstúpime pred občanov, \" vysvetlila Radičová, ktorá bude líderkou tohto zoskupenia.
Štvorica stredopravých strán zároveň vytvorí programovú komisiu, ktorá občanom predloží programové tézy. \"Budú to riešenia pre občanov tak, ako ich vníma budúca vládna koalícia. Pripravíme aj podmienky budúcej koaličnej zmluvy a médiá budeme informovať len o výsledkoch našich vzájomných dohôd, \" povedala Radičová. Programové tézy sú pripravení zverejniť v utorok (22.6. )
Na otázku, či majú nejaké termíny, dokedy by chceli zostaviť vládu, Radičová odvetila, že nie je kam sa ponáhľať. \"Chceme sa dohodnúť zodpovedne, aby s tým bol každý stotožnený. Máme dostatok času na rozumné rozhodnutie sa, \" uviedla. Kandidátka na premiérsky post sa neobáva, že by za čas, kým budú rokovať o budúcom kabinete, došlo na ministerstvách napr. k podpisom zmlúv. \"Slušnosťou je prestať po voľbách rozhodovať a podpisovať zmluvy. Nepredpokladám, že by sa niekto správal spôsobom, ktorý je hrubo neetický, \" uviedla. Figeľ v tejto súvislosti vyzval končiacu vládu, aby neprijímala rozhodnutia, ktoré môžu zaťažiť Slovensko a ani nerealizovala personálne zmeny, ktoré už patria budúcej vláde.
Všetci štyria lídri zároveň potvrdili, že pozvanie šéfa Smeru-SD Roberta Fica na rokovania už oficiálne odmietli.
SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd v deklarácii tvrdia, že ako budúci koaliční partneri sú si vedomí súčasných problémov Slovenska, a preto chcú v novej vláde ponúknuť riešenia všetkým občanom našej vlasti. Za priority novej vlády považujú boj s dôsledkami krízy a nezodpovednej politiky doterajšej vlády, vytváranie podmienok pre nové pracovné miesta, posilnenie postavenia rodín, zastavenie zadlžovania SR, posilnenie princípov právneho štátu, boj proti korupcii a klientelizmu, obnovenie dôvery v súdnictvo, kvalitnejšie školstvo, dostupnejšie zdravotníctvo, zlepšenie spoločenskej atmosféry a postavenia menšín a opätovné posilnenie medzinárodného postavenia Slovenska.
 

Vyberte región